meidoehdokkaille

Miten päästä meidoksi?

2


“Miksi on aina samat meidot?”
“Miksi ei ollut meidohakua?”
“Miksi aina valitaan vain kavereita?”
“Miksi minä en päässyt meidoksi?”

Tätä aihetta on usein käsitelty myös yleisellä työvoimanhakutasolla, mutta haluaisin nyt tarkemmin esitellä sen meidovalintojen näkökulmasta. Ensimmäinen myrsky meidoilussa räjähtää yleensä jo siinä vaiheessa kun meidot on valittu, tai kun ilmoitetaan ketkä ovat meidoina. Ollaan surullisia siitä, ettei päästy itse meidoksi, ei saatu mahdollisuutta hakea tai että meidoissa on tuttuja naamoja. Mitkä asiat siis vaikuttavat meidojen valintoihin? En ole itse koskaan ollut valitsemassa meidoja, mutta olen useaan otteeseen haastatellut näitä valintoja tehneitä, sekä minulla on omia mielipiteitäni asiasta.

Miksi valita kavereita?
Vain kavereiden ottaminen hommiin on ollut hyvin hankala asia niin työelämässä kuin harrastuksissakin, ja siihen on sekä hyviä että huonoja syitä. Koska kaikki ovat varmasti käyneet päässään ne huonot syyt, keskitytäänpä niihin hyviin: Pääsyy on usein se, että kavereista tietää millaisia he ovat, eikä tarvitse arvailla ovatko he oikeasti sellaisia kuin hakemuksessaan väittävät. Kavereita on myös helpompi kutsua mukaan, kun heitä voi henkilökohtaisesti kysyä ja he ovat valmiiksi tuttuja. Kavereihin on yleensä myös helpompi ottaa yhteyttä, ja on helpompi luottaa että heihin myös saa tarvittaessa yhteyttä.

Miksi valita aikaisemmin meidoina olevia?
Ei ehkä uskoisi, mutta uusien meidojen kouluttaminen on työlästä. Vaikka luulisi että jokainen voisi harjoitella kaiken vastaavan johdolla ennakkoon, silti tositilanteen tullen helposti tulee ongelmia ja osa asioista vain unohtuu. Pitää huolehtia että jokainen meido osaa hommansa myös paikan päällä, mutta myös että tällä on kivaa meidoillessa. Yleensä tämä ratkaistaan sillä, että ainakin puolet meidoista on jo aikaisemminkin tehnyt hommaa. Näin huolehditaan siitä että paikalla on aina meidoja jotka nauttivat hommasta ja jotka auttavat ensikertalaisia. Tällä tavoin kahvilan taso ja meidojen mieliala pysyy korkeana.

Miksi ei haeta julkisesti?
Yksinkertainen vastaus: Aina ei vaan ehdi. Meidokahviloita aletaan usein toteuttamaan paljon aikaisemmin kuin conien monia muita osa-alueita, sillä pitää hankkia mekot, kouluttaa meidot ja tehdä muut kahvilan järjestelyt. Meidokahviloiden suosion myötä meidohakuihin on alkanut tulla moninkertainen määrä hakemuksia verrattuna sisään otettavien määrään, eikä näiden läpikäynti ole nopeaa tai helppoa puuhaa. Kun conin aikataulut painavat päälle ja con lähestyy uhkaavasti, päädytään usein kysymään suoraan kavereilta ja vanhoilta meidoilta (liittyen aikaisempiin kohtiin), pystyisivätkö he tulemaan hommiin. Näin saadaan kahvilan meidot nopeasti kasaan ja voidaan lähteä tilaamaan asuja, kouluttamaan meidoja ja muutenkin suunnittelemaan paremmin kahvilaa.

Miksi sinua ei valittu?
Ei, et ole liian läski ja ruma. Useimmilla meidokahviloiden vastaavilla on jonkinlainen mielikuva siitä, millaisen kahvilan ja millaisia meidoja he haluavat. He eivät välttämättä suoraan kerro sitä, vaan katsovat millaisia hakemuksia tulee ja valitsevat niiden perusteella optimaalisimman kokonaisuuden. Esimerkiksi kriteeri voi olla “mahdollisimman erilaisia meidoja”. Tällä kriteerillä eri tyyppisistä meidoista valitaan vain yksi ja näin luodaan mahdollisimman laaja skaala erilaisia meidoja. Meidovastaava voi myös valita haluavansa aivan tietyn tyyppisiä meidoja kahvilaansa luodakseen selkeää teemaa.

Kaikkia kriteerejä kuitenkin hiukan rajoittaa se, että meidoilu on asiakaspalvelutyötä. Jos koet että olet hirveän ujo, etkä tule oikein ihmisten kanssa toimeen, eikä sinulla ole mitään meidomaisia vahvuuksia, et sovi meidoksi. Jo pelkästään valmistautuminen meidoiluun vaatii hyvin paljon sosiaalisuutta muiden meidojen kanssa. Se, että haluaa luoda meidopersoonan joka on ujo ja herkkä, on eri asia kuin se, ettei itse tule juttuun muiden ihmisten kanssa.

Miten päästä meidoksi?
Niin kuin työhön hakemisessa, tärkeää on yhdistää omatoimisuus ja hakemukseen panostus. Tutki! Kysy! Panosta! Usein conien nettisivuilta löytyy jo ohjeet miten meidoiksi voi hakea, jos sellainen haku on tulossa, mutta joskus conin järjestäjiin täytyy ottaa (esimerkiksi sähköpostin avulla) yhteyttä ja kysyä suoraan, onko meidokahvilaa tulossa ja/tai olisiko sellaiseen mahdollista hakea hommiin. Jo pelkästään tällä on jotkut päässeet meidoiksi, mutta joskus täytyy täyttää meidohakemus. Hakemusta täyttäessä täytyy muistaa, että siitä täytyy näkyä sekä innostumisesi meidoilua kohtaan, että sopivuutesi meidokahvilaan. Vaikka pituus ei aina takaa laatua, ei myöskään vain parin rivin hakemus ole kovin vakuuttava hakemus. Meidovastaava haluaa tietää, miksi juuri sinä olisit sopiva lisä meidokahvilaan, muista siis tuoda parhaat meidopuolesi esille! Ei mitään muttia!

Jos tuntuu, ettet osaa ilmaista itseäsi kirjallisesti tarpeeksi hyvin, tee vaikkapa videohakemus tai piirrä sarjakuva siitä, millainen meido olisit. Erilaisuutta varmasti osataan arvostaa!

Muuta?
Tässä ei varmasti ollut kaikki, mutta jos tällä pärjäisi alkuun… Saa kritisoida ja saa kysyä lisää vinkkejä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s