järjestäjille

Miten meidoja haetaan?


Teema
Enne kuin lähtee hakemaan kahvilaansa meidoja, kannattaa miettiä, millaista kahvilaa sitä haluaisikaan ja mihin siinä haluaa panostaa. Haluaako vain tehdä jonkin hauskan kahvilan kavereiden kesken, vai että meidot ovat supersöpöjä ja asiakaspalvelun osaajia, haluaako toteuttaa cosplaykahvilan, haluaako kahvilassa olevan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia meidoja, vai jotain ihan muuta. Vasta kun kahvilan yleiskuva on selkeytynyt omassa mielessä, kannattaa lähteä hakemaan meidoja. Valitsemasi teema nimittäin voi vaikuttaa paljonkin siihen miten meidoja kannattaa hakea ja millaisia meidoja kannattaa valita.

Hakeminen
Haku pitää aloittaa ajoissa, sillä hyvää meidokahvilaa ei ihan noin vain rykäistä pystyyn. Meidoja voi hakea monella tavalla, esimerkiksi kyselemällä kavereita meidoiksi, kyselemällä aikaisemmin (samassa tai muissa coneissa olleita) meidoja meidoiksi, julkaisemalla esimerkiksi conin sivuilla julkisen haun tai jos kyse on esimerkiksi cosplaymeidokahvilasta, voisi kysellä joltain cosplaysivustolta kiinnostuneita. Myös hakutapoja voi olla erilaisia, ja joskus voi riittää ihan se että kysytään, haluaisiko toinen mukaan, mutta jos meidohalukkaat ovat vähänkin tuntemattomampia, kannattaa heille teettää jonkinlainen hakemuskysely. Kyselyä tehdessään on hyvä muistaa sekä se, millaisia meidoja on hakemassa, että se, mitä kautta meidot haetaan. Ehdottomasti yleisin hakemus on kirjallisesti täytettävä lomake, jossa kysellään aika tarkkaan hakijasta, tämän haluista, toiveista ja kokemuksesta, mutta miksei voisi myös esim. pyytää hakijoita kirjoittamaan tarinan siitä, millainen meido olisi kahvilassa, tai tekemään videon omista meidomaisista puolistaan.

Hakemuskysymykset
Koska kirjallinen kysely on yleisesti ottaen ollut yleisin meidonhakutapa, kirjoitan siitä nyt vinkkejä tähän tarkemmin. Tarkoitukseni on ehdottaa kysymyksiä ja selittää miksi ne kannattaa kysyä, voitte sitten itse valita mitkä kysymykset olisivat hyviä juuri teidän meidokahvilallenne. On myös hyvä kysyä vain niitä asioita, joiden tietämisestä koet olevan valinnassa hyötyä. Se helpottaa myös hakemusten lukemista, sillä vähennät sillä huomattavasti turhan tiedon lukemisen määrään.

 • Nimi/Syntymäaika/Sähköposti/Puhelinnumero/Asuinpaikka (Nämä yleensä riittävät yleistiedoiksi, puhelinnumeroakaan ei yleensä tarvita, sillä sähköposti on lähes poikkeuksetta riittävä yhteydenottotapa, mutta joskus conit vaativat sen omiin tietokantoihinsa. Asuinpaikkaakaan ei välttämättä tarvitse kysyä, mutta jotkut ovat sitä kysyneet esim. suosiakseen lähempänä asuvia.) Syntymäaikaa usein joutuu kysymään jo siksi ettei monet conit hyväksy alle 16- tai 18-vuotiaita.)
 • Hygieniakortti (Voi olla hyödyksi ja helpottaa valintoja kun tietää että sellaisen omaavan ainakin pitäisi osata.)
 • Kuva(t) (Vaikkei ulkonäkö saisi ensisijaisesti vaikuttaa valintoihin, voi kuitenkin kuva kertoa enemmän kuin tuhat sanaa. Myös kokovartalokuvaa on usein kysytty, sillä esimerkiksi usein meidoasut tilataan valmiina Kiinasta, jossa jopa koko 2XL on usein suhteellisen pieni.)
 • Pääseekö koulutukseen/Miten käytettävissä conissa (Yleensäkin, jos meidojen tarvitsisi olla jossain johonkin aikaa, kannattaa kysellä jo valmiiksi miten hakijat olisivat käytettävissä. Esimerkiksi meido, joka ei pääse koulutukseen ja olisi käytettävissä conissa vain toisena päivänä, ei välttämättä ole kovin hyvä valinta.)
Tähän mennessä lähinnä mainittu “nippelitietoja”, mutta loput mainitut ovat pidempää vastausta vaativia. Niitä ei todellakaan kannata ottaa kaikkia, vaan valita muutama jotka kiinnostaa tietää hakijoista.
 • Miksi juuri sinut pitäisi valita meidoksi? (Perinteinen työhakemuskysymys, hakijan pitää olla itsevarma omista kyvyistään.)
 • Miksi haluaisit meidoksi? (Usein halut voivat osoittaa omaa innostusta enemmän kuin mikään muu, varsinkin jos aikaisempia kokemuksia asiasta ei ole. Tässä hakija voi myös osoittaa sen, että on tutkinut asiaa ja tietää mihin hommaan on hakemassa.)
 • Millainen meido olisit? (Tämä on tärkeä kysymys vain jos haetaan tietyn tyyppisiä meidoja. Voi kuitenkin osoittaa myös hakijan halun tuoda jotain uutta meidokahviloihin.)
 • Millainen olisi hyvä meido? / Mikä on meidon tehtävä? (On hyvä selvittää, millaiseksi hakija kokee meidon työn. Tämä käsitys voi erota omastasi jopa niin paljon, ettei hakijaa ole kannattavaa ottaa juuri teidän kahvilaanne.)
 • Millainen olisi täydellinen meidokahvila? (Kysymys, jota en ole vielä hakemuksissa nähnyt, mutta jota olen itse usein pohtinut. Tämä voisi sekä selkeyttää sitä, millaista meidokahvilaa toivotaan, että millaisessa meidokahvilassa haluttaisiin työskennellä.)
 • Aiempi kokemus [meidokahviloista/meidoilusta/cosplaysta/asiakaspalvelutyöstä/josta voisi olla hyötyä/tmv.]? (Tähän voi painottaa juuri sitä, mitä kahvilaasi haet.)
 • Kerro vapaasti itsestäsi (Aina on hyvä olla jokin kohta, johon hakija voi kirjoittaa vapaasti. Tähän voi kuitenkin painottaa jotain 

Usean hakemistavan yhdistäminen
Esimerkiksi hakea voi niin, että osa meidoista haetaan kysymällä kavereita/aikaisempia meidoja tehtävään, kun taas osa hakemuksilla julkisesti tai kavereiden kavereista. Tässä tavassa on hyvät ja huonot puolensa. Huonot ovat ne, että moni kokee tällaisen epäreiluksi ja voivat hyvin julkisestikin valittaa negatiiviseen sävyyn, kuinka “meidoksi ei pääse ilman suhteita”. Hyvät puolet taas siinä, että täysin uusia tuttavuuksia on vähemmän, jolloin pienenevät riskit siitä, että ihmiset ovat aivan toisenlaisia kuin hakemuksesta sai käsityksen. Tästä lisää aikaisemmassa blogipostauksessani.

Toinen tapa yhdistää erilaisia hakutapoja, on esimerkiksi hakea ensin kirjallisesti, ja kun hakijat on karsittu tiettyyn määrään, haastatella heitä henkilökohtaisesti kasvotusten, videoitse tai puhelimitse. Tätä käytetään paljon työelämässä ja mielestäni tällainen sopisi hyvin myös meidojen hakemiseen, nyt kun meidoksi haluavien määrä on jo niin suuri.

Valinta
Kenet sitten kannattaa valita? Sen saat aivan itse päättää, mutta joitain vinkkejä voin tähän antaa:

Ensinnäkin kannattaa harkita, millaiset “tunnelmat” hakemuksesta tulee. Osoittaako hakija siinä innostustaan tehtävää kohtaan, vai onko hakemus tehty periaatteella “en nyt jaksais kertoa mitään, mut sähän otat mut, eiks nii?”. Onhan hakija myös valmis sekä asiakaspalveluun, että muiden meidojen kanssa toimimiseen? Onko hän mielellään kantamassa yllään valitsemaasi meidoasua? Sopiiko hän valitsemaasi kahvilan teemaan? Onko hän valmis ja halukas poseeraamaan myös kameroiden edessä? Toisiko hän jotain hyvää extraa kahvilaan? Millainen lisä hän olisi kahvilalle? Onko hän tarpeellinen lisä kahvilalle?

Näitä kysymyksiä on useita ja niitä kannattaa miettiä jo hakua tehdessään, mutta erityisesti kun meidot lopulta pitää valita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s