Uncategorized

Mitä pakata mukaan meidoiluun?

Olen tehnyt hyvin hyvin monta pakkauslistaa, joten päätin jakaa oman “mitä otan mukaan kun lähden meidoilemaan” -listani, jos siitä olisi vaikka apua jollekin.

 

Alle:

 • Alusvaatteet (erityisen tärkeä kokeilla asun kanssa ennakkoon)
 • Sukat/sukkahousut
 • Alushame
 • Aluspaita (erityisen tärkeä ottaa joka työpäivälle oma, jos et halua haista)
 • Turvapantsut (eli ne shortsit tmv. joilla estät alushousujen vilkkumisen kun kumarrut lyhyessä mekossa)

 

Päälle:

 • Mekko/paita&hame/muunlainen asu
 • Essu (+varaessu?)
 • Päähine
 • Ponnarit/pinnit/muut hiuskorut
 • Käsikorut/rannekello/muut käsikorut
 • Kaulakoru/rusetti/muut koristeet kaulalla
 • Muut korut esim. jaloissa, mekossa
 • Kengät (+varakengät, varsinkin jos suunnittelet käyttäväsi korkokenkiä)
 • Piilarit+piilarineste/silmälasit
 • Vihko
 • Kynä
 • Laukku/tasku viholle ja kynälle
 • Asuun sopiva pitkähihainen (siltä varalta että tuleekin kylmä)

 

Sivuun:

 • Meikit (vähintään huulirasvaa)
 • Peili
 • Hiusharja/kampa
 • Hiuslakkaa (sillä saa myös kuulakärkikynätahrat pois essuista)
 • Laastareita (varsinkin jos kengät ovat uudet)
 • Sakset (moneen käyttöön, esim. roikkuvia lankoja ja kynsiä saattaa joutua leikkaamaan)
 • Lankaa ja neula (siltä varalta että asusta hajoaa jotain)
 • Tarroja polaroidien koristeluun
 • Minipelejä
 • Vesipullo
 • Minivälipaloja
Advertisements
Uncategorized

7 vinkkiä meidoiluun

Olen nyt itse työskennellyt 15 eri meidokahvilassa, sekä sen lisäksi käynyt kolmessa muussa suomalaisessa con-meidokahvilassa. Olen siis nähnyt meidokahviloita. Vuosien varrella on myös tullut mieleen jotain asioita, mitä pitää ehkä meidoillessa muistaa. Tässä niistä joitain!

Pahoittele liioitellusti ja hymyile
Menikö jotain pieleen? Pahoittele liioitellusti, korjaa asia, hymyile ja opi kömmähdyksistä. Jos mokaat, todennäköisesti sitä vain pidetään söpönä, eikä siitä kannata stressata tai huolehtia liikaa.

Käytä aluspaitaa
Useimmat mekot eivät hengitä kunnolla, eikä niitä yleensä ehdi puhdistamaan kunnolla kesken tapahtuman. Useimmat mekot eivät myöskään ole tehty mistään mukavimmasta materiaalista. Olen saanut mekoista ihottumia, enkä halua haista sunnuntaina, joten olen päätynyt ratkaisuun: aina useampi aluspaita mukaan.

Huolehdi estetiikasta
Meidokahvilat perustuvat hyvin paljon estetiikkaan. Jos meidojen ja butlerien pitää näyttää hyvältä ja siistiltä, pitää myös itse kahvilan. Tarkista, että pöytä on puhdas ja järjestyksessä ennen kuin ohjaat asiakkaat pöytään. Kun tarjoilet, huolehdi että asettelet ruuat ja juomat kauniisti pöydälle. Jo kupista kahvia saa kauniimman näköisen kun asettelee servetin ja lusikan yhdensuuntaisesti, ja jokaiselle samalla tavalla.

Servettejä kaikille
Usein pöydissä ei ole servettejä valmiiksi, ja itseäni ihan kaikkialla ärsyttää jos jotain läikkyy, eikä mistään löydy paperia. Olenkin siis päättänyt viedä vähintään yhden servetin jokaista tarjoiltavaa ruokaa ja juomaa kohden. Jokaista käsin syötävää ruokaa kohden vähintään kaksi servettiä. Sillä saa kaiken näyttämään myös hienostuneemmalta/söpömmältä/persoonallisemmalta.

Tapoja syödä on monia
Jotkut tykkäävät syödä leipiä käsin, toiset haarukalla ja veitsellä. Joskus soda floatin (limu jossa jäätelöpallo) pystyy imemään kokonaisuudessaan pillillä, joskus pohjalle jää kasa jäätelöä, jota ei pillillä saa irti. Varaudu siis aina mahdollisimman moneen tapaan syödä ruokia. Esim. leivän kanssa siis sekä kasa paperia, että haarukka ja veitsi. Älkääkä unohtako lusikoita juomista joissa on useampaa ainesosaa. Itse en ainakaan tykkää kupin pohjalle jäävistä puruista, joten jopa mustaa pannukahvia on kiva sekoitella välillä.

Älä epäröi olla “nolo”
Jos sinua nolottaa, todennäköisesti asiakkaitakin nolottaa. Söpöily, ruokataiat, meidokahviloiden minipelit tai polaroidkuvat voivat nolottaa joitain, mutta eivät ne oikeasti ole noloja, vaan kuuluvat osana meidokahvilakulttuuria. Kun olet itse innoissasi jostain, se todennäköisesti innostaa asiakkaitakin. Se voi vaatia hiukan näyttelijän taitoja, mutta on sen arvoista!

Asiakkaat haluavat kokea “jotain noloa”
Moni tulee meidokahvilaan ihan sen takia että voi kokea meidokahvilajuttuja! Söpöilyä, ylikohteliaisuutta, ruokataikoja, hassuja pelejä, polaroidkuvia, estetiikkaa tai ihan vaan juttukaveria usein haetaan meidokahvilasta enemmän kuin nesteytystä tai ravintoa. Tärkeää on siis tehdä asiakkaan käynnistä elämys.

 

Uncategorized

Meidokahvilavastaavan muistilista

En ole koskaan itse järjestänyt meidokahvilaa, mutta olen ollut enemmän ja vähemmän mukana useamman eri meidokahvilan järjestämisessä. Yleensä kaikki vastaavat ovat hyvin muistaneet kaiken, mutta joskus jotain unohtuu, joten tässä lyhyt lista siitä, mitä kaikkea meidokahviloiden järjestämiseen kuuluu. (Pidätän oikeudet muutoksiin, minäkään en aina muista kaikkea. 😀 )

 

Tilojen hankinta: Ensimmäinen askel, joka täytyy hoitaa ennen kuin voi alkaa edes suunnittelemaan meidokahvilaa. Antaako tilojen tarjoaja edes luvan meidokahvilan järjestämiseen? Onhan tilaa meidokahvilalle? Tilaa voidaan tarvita ainakin seuraaviin: ruokien/juomien tekeminen, tuotteiden kasaus tarjottimelle, tiskaus, meidojen ja butlerien pukeutuminen/tauot, jonotus kahvilaan, maksaminen, polaroidkuvien otto ja paljon muuta (käsien pesu, meidojen/butlerien nesteytys, pelien säilytys, polaroidkuvien koristelu jne.). Huomaa myös, että meidoja ja butlereita on paljon, ja usein he ovat samassa paikassa samaan aikaan. Jos siis vaikkapa tuotteiden tarjottimelle kasaukseen on varattu vain yhden tarjottimen tila, joutuvat muut odottamaan kun yksi kasaa ja tarjoilu voi hidastua huomattavasti.

Budjetin sopiminen: Kuinka paljon on varaa käyttää rahaa meidokahvilan koristeisiin/mekkoihin/polaroideihin/mainostamiseen? Usein tilat lainataan tai jaetaan vakituisen kahvilan kanssa. Otetaanko kahvilasta tulleet tulot omaan taskuun, jaetaanko ne jotenkin tilojen tarjoajan kanssa vai jääkö ne tilojen tarjoajalle?

Alustava suunnittelu: Millaisen meidokahvilan haluaisit? Millaisen meidokahvilan pystyy järjestämään käytössä olevissa tiloissa? Teema? Milloin kahvilaa pidetään auki? Kuinka monta meidoa/butleria tarvitaan? Millaisia meidoja/butlereita toivoisit? Teemoista lisää täällä. Lue lisää: Teemaideoita!  

Haun aloitus: Alustavista suunnitelmista kannattaa kertoa jo haun aikana, sillä monelle kahvilan teema voi vaikuttaa paljon, haluaako hakea kahvilaan töihin vai ei. Muista ilmoittaa myös milloin haku loppuu ja pitää haku auki tarpeeksi kauan. Kannattaakin aloittaa haku mahdollisimman ajoissa. Lue lisää: Miten meidoja haetaan?

Haun lopetus: Ilmoita mahdollisimman pian hakuajan päätyttyä päässeille, varmista ovatko he vielä käytettävissä ja kun olet saanut tarpeeksi monta käytettävissä olevaa meidoa/butleria, lähetä pahoitteluviesti ei-päässeille. Nopeuttaaksesi toimintaa, listaa vaikka jo hakuajan aikana, ketkä hakijoista sopisivat parhaiten kahvilaasi. Tai listaa vaikka arvosanoja, esimerkiksi innostus, teemaan sopivuus, asiakaspalvelutaidot ja kokemus arvosanoina 1-5 ja BUUM olet nähnyt hirveästi vaivaa, ehkäpä jopa turhaan, mutta jos joku tulee kysymään “miks mä en päässyt”, niin onpahan järjestelmällinen vastaus. Lue lisää: Miten päästä meidoksi?

Yhteydenpidon aloitus: Heti kun vaan on saatu kasaan kaikki meidot ja butlerit, kannattaa aloittaa jokin yhteinen yhteydenpito. Tähän mennessä kaikki meidokahvilavastaavat ovat järjestäneet kommunikoinnin lähinnä Facebook-ryhmissä. Itsekin suosittelen Facebook-ryhmiä monestakin syystä, mutta ei se mitenkään pakollinen ole. Muita vaihtoehtoja voisi olla vaikkapa foorumi, sähköposti, blogi, whatsapp, slack tai vaikkapa oma toteutus, kunhan keskustelun pystyy jotenkin salaamaan ulkopuolisilta.

Asujen/koristeiden/jne suunnittelu ja hankinta: Tämän voi aloittaa jo heti budjetin päätöksen jälkeen, mutta siihen voi myös kysyä apua valituilta meidoilta/butlereilta. Erityisesti asut tulee pistää tilaukseen HETI. Lue lisää: Millaiset meidoasut kannattaa valita?

Persoonien/asujen suunnittelu: Itse suosin yhtenäisyyttä pienillä eroilla, sekä yhteistä suunnitteluketjua/-piiriä. Mitä aikaisemmin ja enemmän meidot/butlerit pääsevät keskustelemaan keskenään omista persoonista/asuista, sitä todennäköisemmin kokonaisuus on monipuolinen, mutta silti yhtenäinen. Lue lisää: Mikä on meidon tärkein tehtävä? & Millainen meido voisit olla?

Tutustuminen: Koska meidokahviloissa on paljon porukkaa, mutta vähän aikaa ja tilaa ja paljon vastuuta, on tärkeää että meidot ja butlerit tuntevat toisensa ja vastaavansa hyvin jo ennen tapahtumaa. Tutustumisen voi toteuttaa esittäytymisketjulla, whatsapp-ryhmällä, menemällä yhdessä kahville, tai millä tahansa muulla järjestetyllä toiminnalla. Suomalaiset ovat huonoja tutustumaan tuntemattomiin ilman pientä pakottamista.

Ohjeet miten toimitaan: Olet (toivottavasti) suunnitellut, miten meidot/butlerit toimivat meidokahvilassa ja se suunnitelma olisi hyvä saada paperille ja jakoon. Miten asiakkaita puhutellaan, miten tarjoillaan, miten asiakkaat maksavat, missä järjestyksessä asiat pitää tehdä jne. Huomaa, että usein meidot/butlerit eivät ole aikaisemmin tarjoilleet, heillä ei ole tarjoilijan koulutusta, eivätkä kaikki ole edes koskaan käyneet meidokahviloissa, joten mitä tarkemmat ohjeet, sen parempi. Lue lisää: Meidokahvila Hatsuyumen asiakkaana

Koulutus: Kaikki eivät jaksa lukea ohjeita, eivät ymmärrä niitä tai eivät opi niistä, joten kasvotusten käytävä koulutus meidoiluun/butlerointiin on tärkeä. On tärkeää, että kaikki pääsevät näkemään ja kokeilemaan tarjoilua kuivaharjoitteluna, ennen kuin sitä tarvitsee tehdä oikean asiakkaan kanssa. Näin ei tule yhtä paljon mokia ja jännityskin voi laantua. Lue lisää: Ruokataikoja! & Tarvitseeko meidoja kouluttaa?

Kuvaukset: Meidoilu on ihmeellistä ja hyvin ulkonäkökeskeistä. Usein meidokahvilaa mainostetaan meidojen ja butlerien kuvilla ja profiileilla, mutta kuvat ovat myös kiva muisto meidoille ja butlereille. Lue lisää: VIDEO: Miten poseerata käsillä?

Profiilien julkaisu/muu mainostus: Eihän kukaan tiedä tulla kahvilaan, jos eivät siitä tiedä. Lue lisää: Meidoprofiilini vuosien varrelta & Miten luoda meidoprofiili?

Menut/polaroidit/mainoslehtiset/pelit/opaskyltit/muu materiaali mitä voisi tarvita: Meidokahviloihin usein otetaan kaikenlaista rekvisiittaa ja tekemistä. Suunnitelaan söpöt menut ja mainokset, tehdään kaikenlaisia opasteita (“odota tässä pöytään ohjausta”, opaskyltit meidokahvilaan, jonotuspaikan eristäminen), hankitaan polaroidkamera (ja filmiä ja mahdollinen kassa maksuja varten) ja pelejä asiakkaiden viihdykkeeksi.

Vuorojen suunnittelu: Huomioitavaa ainakin tasapuoliset tunnit kaikille, ruokatauot ruoka-aikaan, ei liian pitkiä vuoroja putkeen, mahdollisimman moni haluamiinsa ohjelmiin ja meidojen/butlerien muut työt tapahtuman aikana niin, että pääsevät myös silti syömään ruoka-aikana.

Koulutus2/Opastus tiloihin: Jotta jännitys vähän hellittäisi, on hyvä edellisenä päivänä tai kahvilan aukeamispäivän aamuna vielä varmistaa että kaikki osaavat asiansa ja muistavat mistä mitäkin saa. Varsinkin jos tiloihin ei ole päässyt aikaisemmin.

Tilojen koristelu: Tilat kannattaa valmistella mahdollisimman ajoissa, varsinkin jos tarvitsee siirrellä pöytiä/sermejä/muita vastaavia isoja esineitä, tai valmisteluja on muuten paljon. Varmista kuitenkin, ettei kukaan ulkopuolinen pääse sotkemaan paikkoja silloin kun kahvila ei ole auki. Jos ulkopuoliset pääsevät tiloihin kahvilan ollessa kiinni, on hyvä ainakin tyhjentää pöydät. Lue lisää: Teemaideoita!

Tapahtuma: Nonih, kahvila on kasassa, meidot ja butlerit ovat töissä ja nyt voi ottaa rennosti! Tai sitten ei… Tapahtuman aikana on tärkeää, että on koko ajan joku jolta voi kysyä jos on hätä. Joku voi myöhästyä vuorostaan tai tulla kipeäksi, tilat eivät toimikaan niin kuin pitäisi, joku asiakas voi olla hankala, polaroidkamera hajoaa tai ei vaan tiedä mistä saisi lisää lusikoita. Kannattaa myös varmistaa, että kaikki muistavat juoda ja mennä tauoillaan syömään.

Jälkipuinti: Myös tapahtuman jälkeen on hyvä olla yhteydessä meidoihin ja butlereihin. Kysellä, miten meni, oliko ongelmia, mitä voisi parantaa tulevaisuudessa tai esim. haluaako ostaa asun itselleen. Lue lisää: Miten edistäisin Suomen meidokahviloita? (2017 edition)

Uncategorized

Miten edistäisin Suomen meidokahviloita? (2017 edition)

Suomen meidokahvilat ovat vuosien saatossa päässeen pitkälle, mutta, niin kuin kaikessa, aina on parannettavaa. Olen tässä vuoden sisään käynyt asiakkaana viidessä eri Suomen meidokahvilassa, ja koska minulla on paljon mielipiteitä, päätin koota yhteen omat mietteeni miten Suomen meidokahviloita ehkä voisi tästä edistää. Nämä ideat ovat suunnattu lähinnä meidokahviloiden järjestäjille, mutta miksei muillekin. Jos teille tulee mieleen jotain lisättävää, alhaalta löytyy kommentointiosio!

 

1. Asiakkaiden ohjeistus meidokahviloissa käyntiin.

Usein huomaa, etteivät kaikki asiakkaat ihan tiedä mitä meidokahvilassa oikeen on luvassa, mitä kaikkea siellä voisi tehdä, tai miten itse siellä pitäisi toimia. Tästä aiheesta ainakin Desuconilla on joskus ollut blogimerkintä. Kuitenkin, luulisin ettei kovin moni meidokahvilaan tulevista päädy lukemaan varsinkaan vanhoja juttuja, joten miten olisi jättijuliste aiheesta meidokahvilan sisäänkäynnillä? Tai vaikkapa hauska sarjakuva?

1page

[Kuvan lähde]

 

2. Jonottavillekin asiakkaille mukavat oltavat.

Usein meidokahviloihin kerääntyy jonoa kun kahvila on täynnä, ja odottavan aika käy usein tylsäksi. Jos ei ketään näy missään, voi odottaminen luoda myös epävarmuutta. Joten vähintään tervehtikää kaikkia jonottavia, ja pahoitelkaa että joutuvat jonottamaan. Pieni viihdyttäminenkään ei olisi pahaksi. Miten olisi pieni smalltalk conin ohjelmista tai vaikkapa se sarjakuva?

 

3. Puhuttelu ja käytös kuntoon, mutta silti mukava olo.

Yksi meidokahviloiden tunnelmaa luova asia on meidojen yltiökohtelias käytös ja puhuttelu. Onkin siis ehdottoman tärkeää, että tätä käytöstä pidetään yllä joka tilanteessa, myös sillon kun asiakkaana on kaveri tai joku josta et erityisemmin pidä, tai kun ehkäpä kengät hiertää. Jos yksi meido käyttäytyy epämeidomaisesti, vaikuttaa se koko kahvilan tunnelmaan. Tietenkin monilla on luotuna jokin oma persoona, mutta on hyvä varmistaa ettei se riko kokonaisuutta, ja että sen sitten kanssa pystyy pitämään yllä. Myös on huono jos moni meido on “vaan oma itsensä ja puhuu ihan kuin muutenkin”. Meidokahviloiden tarkoitus on saada asiakkaat tuntemaan itsensä erityisiksi!

maxresdefaultEi kuitenkaan tule pakottaa itseään asioihin joita ei halua tai voi tehdä. Jos tunnet itsesi epämukavaksi omassa roolissasi, asiakas kyllä huomaa sen, ja sitten molemmilla on epämukava olla. Kuitenkin, jos pieni näytteleminen asiakastilanteessa ahdistaa liikaa, et todennäköisesti sovi meidoksi.

[Kuvan lähde]

 

4. Lisää esityksiä!

maidreamin9Yksi asia mitä olen Japanin meidokahviloista jäänyt kaipaamaan on esiintymiset. Kun kaikki pysähtyy, valot himmenevät, kokkikin tulee keittiöstä katsomaan ja yhtäkkiä on tanssivia tyttöjä laulamassa lavalla samalla kun muut kannustaa valotikuilla ja huudoilla! Ja vaikkei ihan siihen päästäisi Suomessa, voisi olla edes jotain lisäviihdykettä. Tanssiesitykset ja laulut ovat aika yleisiä, mutta miten olisi vaikka taikatemput? Jos ei itse kahvilan sisällä, ehkäpä omana ohjelmanumeronaan?

[Kuvan lähde]

 

5. Oispa kaljaa.

img-set-5No jos ei kaljaa, niin edes jotain drinkkejä! Yksikin meidojen erikoisdrinkki riittäisi minulle. Usein tässä tulee sääntö-Suomi vastaan, mutta senkin voisi ratkaista yhdellä tai kahdella anniskelupassillisella meidolla joiden erikoistehtävänä olisi tarjoilla drinkit muiden hommien ohessa, vaikkapa vain illasta.

[Kuvan lähde]

 

 

6. Enemmän söpöjä ruokia.

Söpöjä ruokia on jo jonkin verran näkynyt Suomessakin, mutta niitä voisi olla enemmän. Kastikkeilla ja kermavaahdolla saa jo paljon söpöyttä, mutta miten olisi vaikkapa keksikorvat?

ruoka

[Kuvan lähde]

 

7. RUOKATAIKOJA!!

Ruokataiat vaan on parhaita, ja jotkut (minä) käy meidokahviloissa ihan niiden(kin) takia. Ei kai tämä kohta vaadi muuta… Paitsi että pitäisi keksiä butlereillekin ruokataikoja…

 

8. Tilojen koristelu meidokahvilaan sopivaksi.

Koristeluja on jo kaikilla, mutta ne ovat usein hyvin pienieleisiä. Ymmärtäähän sen tietenkin, kun useimmilla kahvilatilat ovat vain lainassa. On kuitenkin paljon asioita jotka sopisivat joka tilanteeseen ja aikalailla joka paikkaan. Tällaisia olisivat esimerkiksi pöytäliinat, led-kynttilät, tekokukat, erilaiset julisteet sekä mahdollisesti jokin tausta valokuvien ottamiselle. Meidokahviloihin tarvitsee aina kyltin esimerkiksi pöytiin ohjaamisen odottamisesta, joten miksei vaikkapa yhdistää sitä hienoon julisteeseen, jossa mainostetaan kahvilaa tai/ja kerrotaan miten kahvilassa toimitaan. Kaikkia näitä hankkiessa kannattaa miettiä myös mahdollista uusiokäyttöä tulevissa meidokahviloissa.

2

[Kuvan lähde]

 

9. Musiikkia korville.

Aika vähän olen kuullut musiikkia Suomen meidokahviloissa. Sopiva musiikki loisi kivasti tunnelmaa…

 

10. Meidokahviloille isompi pala budjetista.

Ai miksi? No koska meidokahvilat ovat usein heti kunniavieraiden ja mahdollisten arvokisojen jälkeen puhutuin asia coneissa. Niitä usein mainostetaan paljon, kunniavieraatkin usein käyvät niissä ja hyvälaatuinen meidokahvila on hyvää mainontaa coneille conien ulkopuolellakin.

Jos taas rahaa ei vain heru, on myös paljon tapoja budjetoida käytössä oleva raha paremmin. Esimerkiksi joku vuosi vanhoja mekkoja voi uusiokäyttää, voi kahvilan sisustustavarat uusiokäyttää (lue 8. ja 12.) tai voi ostaa jotkin asiat yhteiseksi toisen conin kanssa (lue 11.), ja sen sijaan panostaa sillä kertaa johonkin muuhun kehittämisen osa-alueeseen.

1

[Kuvan lähde]

 

11. Yhteistyö meidokahviloiden välillä.

Conien välillä on usein paljonkin yhteistyötä, mutta meidokahviloiden suhteen en ole itse kuullut sellaisesta. Esimerkiksi olisi hienoa jos conit voisivat jakaa koristelaskunsa. Kuulostaa ehkä tylsältä että useampi kahvila näyttäisi samalta, mutta voitaisiin saada laadukkaampia koristeita pidemmäksikin aikaa!

4

[Kuvan lähde]

 

12. Tulevaisuuteen panostaminen.

Teemakahviloiden huono puoli on se, että usein teema pidetään vain kerran ja sitten kaikki menee uusiksi. Ehdottaisinkin, että erityisesti koristeita hankittaessa, myös niiden käyttöikä mietittäisiin. Kuinka monta conia se kestäisi? Onko se sen näköinen että sopisi useampaan teemaan? Voiko sen tarvittaessa pestä? Voiko siihen vaihtaa patterit? Lukeeko siinä asioita jotka todennäköisesti muuttuvat seuraavalla kerralla? Voisiko sen toteuttaa niin että tekstit voi tarvittaessa muuttaa ilman että koko tuote on pakko vaihtaa?

3

[Kuvan lähde]

 

Siinä kaikki! Toivottavasti edes joku vähän inspiroitui miettimään meidokahviloiden tulevaisuutta!

Uncategorized

Meidokahvila Hatsuyumen asiakkaana

Desucon Frostbitesta 2017 on jo jonkin verran aikaa, mutta lupailin silloin tänne blogiin vähän kirjoitella Meidokahvila Hatsuyumesta, ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikös?

Tällä kertaa ajattelin ottaa puheeksi meidokahvilat asiakkaan näkökulmasta. Vaikka monet Suomen meidokahvilat muistuttavat hyvin paljon aivan tavallisia kahviloita, useimmissa on ihan omia käytäntöjään. Tämä on kirjoitettu lähinnä Desuconin meidokahviloiden pohjalta, mutta monella muullakin Suomen meidokahvilalla on samanlaisia käytäntöjä.

Usein meidokahviloissa kuvaaminen on kielletty ilman erillistä lupaa. Tämä on Japanista tuttu käytäntö ja takaa kaikille mukavan tunnelman, kun kaikki voivat nauttia ajastaan ilman että kenenkään tarvitsee pelätä tulevansa yllätyskuvatuksi. Itse kysyin lupani jo hyvissä ajoin ennen conia Desuconin kahvilavastaavalta.

Frostbiten aikana kävin itse asiassa kolme kertaa kahvilalla, vaikkakin vain kahdella kerralla päädyin sisään. Ensimmäinen kerta ei mennyt nimittäin ihan putkeen. Kahvilalle mennessäni en ollut ihan varma mihin jono olisi pitänyt muodostaa, kun sellaista ei ollut ehtinyt muodostua, enkä kehdannut jäädä muuten vain käytävää tukkimaan. Yleensä kuitenkin meidokahviloista löytyy jonkinlainen “odottakaa pöytään ohjausta tässä” -kyltti. En ole vielä kertaakaan nähnyt meidokahvilaa jossa ei olisi ollut pöytään ohjausta.

Noh, löysin sitten jonot ja ajanvaraukset ja pääsin jopa meidokahvilaan, mutta mitä kaikkea siellä tapahtuikaan?

moni_mh1492620672393Jos olet onnekas, pääset valitsemaan meidon tai butlerisi. Desuconeissa tämä tarkoittaa sitä että olet joko aikaisessa liikkeellä ja/tai varaat itsellesi ajan. Muussa tapauksessa sinua palvelee ensimmäinen vapautuva meido/butler. Joissain tapauksissa voit myös tiedustella, olisikohan lempimeidosi/-butlerisi vapautumassa piakkoin, tai voit valita haluatko meidon vai butlerin. Näissä tapauksissa saatat joutua jonottamaan kauemmin kuin takanasi olevat, mutta voit saada itsellesi mieluisamman kahvilakokemuksen.

Sitten itse meidokahvilaan!

DSCN1371_mh1492618430604

Minun annettiin ihan rauhassa tutustua itsekseni ruokalistaan. Tällä kertaa menu oli aika suppea ja ei niin omaan makuuni, mutta sentään minäkin löysin itselleni jotain tilattavaa. Ja vesikin oli ilmaista!

Monet meidokahvilat ovat jonkin vakituisen kahvilan kupeessa, jopa yhteisellä kassalla, joten tiedän että joitain ruokalistan ulkopuolisia tuotteita on joskus pystynyt tilaamaan.  Jos siis viereisessä itsepalvelukahvilassa on jotain mitä olisit erityisesti halunnut, mutta sitä ei löydy meidokahvilan listasta, kannattaa siitä ainakin kysyä.

Kun valinnat on tehty ja meido vihdoin tuo ne, ei heti kannata iskeä ruokiin/juomiin, sillä saattaa olla luvassa kaikkea ihmeellistä! Itse otin lettuja, joihin meidoni pääsi piirtämään.

Tämän lisäksi saatat päästä näkemään/tekemään ruokataikoja! Jos niitä ei suoraan tarjota, suosittelen kysymään!

DSCN1376_mh1492618663863

Sitten vihdoin se ruokatauko. Voit hyvin syödä omassa rauhassasi, tai pyytää meidoasi jäämään seuraksi juttelemaan. Itse suosin meidojen seuraa, mutta joskus voi olla vähän epämukavaa syödä ja puhua yhtä aikaa, varsinkin jos olisi oikeasti nälkä.

20170128_180914_mh1492619369132Ruuan lisäksi on usein meidokahviloissa vielä muutakin tekemistä. Desuconin tapauksessa meidon kanssa pelaamista ja polaroid-kuvien ottamista. Pelejä on monenlaisia ja Desuconissa yksi lemppareistani on kissapeli “konekodarake”, josta kuva vieressä. Siinä kootaan syömäpuikoilla kissanpentuja kiipeilypuuhun. Meidon kanssa pelaaminen oli täysin ilmaista.

Polaroid-kuvat taas maksavat, mutta ovat kiva muisto käynnistä. Meidosi saattaa myös koristella kuvasi kirjoituksella, piirrustuksilla ja/tai tarroilla!

Kuvien oton jälkeen onkin yleensä aika siirtyä maksamaan. Minut vietiin kassan viereen, jossa meidoni kertoi tilaukseni kassaneidille ja pääsin maksamaan. Sitten vain hyvästit ja conini jatkui muissa merkeissä…

DSCN1369_mh1492619248947

Kokonaisuudessaan Desuconin meidokahvila on hyvin edistynyt. Siellä on paljon osaavia meidoja ja butlereita, ja kaikki tuntuu olevan selvää. Kahvila on ilmapiiriltään miellyttävä, vaikka melua saattaa herkimmille olla liikaa, sillä ihan vieressä on lounaspaikka ja seinät hiukan kaikuvat. Tunnelmaan myös vaikuttaa paljon mihin aikaan on kahvilassa: Aurinkoiseen aikaan kahvila on hyvin pirteä ja valoisa, kun taas illan tullessa mennään ennemminkin tunnelmavalaistukseen.

Joskus saattaa myös joutua jonottamaan pitkäänkin, mutta kyllä se on sen arvoinen kokemus. Tilanpuute on aina ollut vähän Desuconin meidokahvilan ongelma ja mahdollisia ratkaisuehdotuksia he ottavat varmasti vastaan.

Ilman jonojakin kahvilaan kannattaa varata hyvin aikaa, sellainen 45 minuuttia vähintään. Ravintoloiden tapaan tarjoilussa kestää, ja kun kerran meidokahvilaan on tullut, kannattaa ainakin kokeilla jotain peliä meidon kanssa.

Voisin kirjoittaa tästä taas varmaan romaanin, mutta eiköhän tämä riitä tällä kertaa. Käykää rohkeasti meidokahviloissa ja kaikenlaisia mietteitä/kysymyksiä otetaan vastaan!

Uncategorized

Ruokataikoja!

Ruokataiat – nuo aina askarruttavat, mystiset käsien heiluttelut ja hokemat! Ne ovat vähän kuin söpöjä versioita “hyvää ruokahalua” -toivotuksesta. Joillekin ne ovat “hirmu noloja”, jotkut tekevät ne ihan itsekseen, mutta itse suosin yhdessä asiakkaiden kanssa tekemistä!

“Haluaisitteko että tekisimme ruuistanne vielä maistuvammat? Voidaan tehdä yhdessä sellainen ruokataika, jos Teille sopii? Minä näytän ensin miten se menee ja sitten voimme tehdä yhdessä!”


Katselin Youtubesta videoita ja muistelin mitä kaikkea suomalaiset meidot ovat käyttänäneet ja päädyin pieneen listaan. “Tanssiliikkeensä” voi sitten keksiä itse, yleisin taitaa olla jonkinlaisen sydämen heiluttelu. Niistäkin ehkä teen joskus oman julkaisun, mutta tähän hätään voi vaikkapa yhdistellä erilaisia poseerauksia omaan ruokataikaansa.

Esimerkkejä ruokataioista joita löysin tai olen kuullut:

Maistu maistu hyvältä!
Moe moe kyun!
Unnn~ moe!
Pyoko pyoko pyonpyokorin!
Oishikuna~re moe moe kyun!
Oishikunare nyan nyan chu~!
Oishikunare kira kira beemu!
Moe moe! Kyun kyun! Doki doki! Kira kira! Alpaca beam!
Kamehamehaa!

Esimerkkejä sanoista joita olen kuullut sanottavan/hoettavan ainakin jossain kohtaan jotain ruokataikaa:

meow meow
furi furi (röyhelöitä)
shaka shaka (ravistus)
moe moe (ihana/söpö)
doki doki (tykyttävä sydän)
waku waku (innoissaan)
pyon pyon (pomppia)
kyun kyun (voimakkaat tunteet puristaa rintaa)
nyan nyan (kissa)
kira kira (sparkle)
niko niko (hymyillä)
wan wan (koira)
piyo piyo (lintu)
fuwa fuwa (kuohkea)
pyoko pyoko (ylös alas/kuin pupu)
kuma kuma (nalle)

(Vähän epämääräisiä käännöksiä, eikä kaikki ihan noin yksiselitteisiä, joten jos haluatte käyttää niitä ja haluatte tietää mitä höpötätte, suosittelen tarkistamaan sanan sanakirjasta. Sieltä voi sanoja tutkimalla löytää myös jotain itselle sopivampaa! Joskus voi myös olla hauskaa selittää asiakkaillekin mitä hokemat tarkoittavat.)

Ruokataika joka tilanteeseen!

Oikein hyvä meido käyttäisi erilaisia ruokataikoja aina tilanteen mukaan. Itse yleensä keksin pari valmista ruokataikaa, jotka sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen, mutta kävipä kerran niin että asiakas sattui olemaan pahassa flunssassa, joten syntyikin tervehtymistaika “tule tule terveeksi”.

Japanissa taasen meidot joskus tekevät ruokataiat ruuan mukaan. Esimerkiksi voidaan toivoa ruuasta/juomasta kuohkeaa, sydäntä tykyttävää, säkenöivää, hyvin ravistettua, tai vaikkapa päälle piirretyn eläimen kaltaista.

Jotenka kaikki vaan kokeilemaan erilaisia ruokataikoja!

Uncategorized

Meidoprofiilini vuosien varrelta

Aloin järjestelemään meidokuvia omalla koneellani (niitä löytyi 28 Gt, apua) ja tuskailin kun joidenkin conien meidoprofiilisivustot ovat jo kadonneet bittiavaruuteen, joten päätinpä sitten koota kasaan kaikki omat meidoprofiilini, vielä kun ne oli mahdollista löytää edes jotenkin. Sain tutkia niin sähköpostini, facebookkini, twitterini, kuin conien nettisivutkin, jotta löysin kaikki 12 meidoprofiilia jotka olen vuosien varrella tehnyt, mutta löysin ne silti vielä! Ja kun kerran vaivan näin, niin päätin sitte postata kaikki tännekin, jotenka tässä vuosien meidoprofiilisaldoni. Lisäsin myös linkit ainakin vielä pystyssä oleville profiilisivuille (jotka tosin voivat mennä rikki hetkellä millä hyvänsä).

 


Desucon Frostbite 20132013Frosti_mh1492333375896

Nimi: Nimu
 
Pituus: 162 cm

Horoskooppi: Rapu

Veriryhmä: O

Tämä on ihanaa: Kaakaon juominen tietokoneen ääressä peittoon kietoutuneena.

Minä olen: Iloinen eläin- ja ihmisrakas pallero.

Don’t worry! Be happy and enjoy your time in Café Ichigo!

Mimicon 2013
2013Mimi_mh1492333365415

Nimi: Karuta

Pituus: 162 cm

Luonne: Olen hieman hajamielinen ja poissaoleva, mutta ystävät (ja herkut!) ovat minulle tärkeitä.

Horoskooppi/Veriryhmä: Rapu / O

Jotain aivan muuta: “No… Idiootti, jos et tule syömään kanssani jäätelöä… vihaan sinua.”

 

 


Desucon 20132013Desu_mh1492333387819


Nimi:
Nimu

Horoskooppi: Rapu

Pituus: 162 cm

Veriryhmä: O

Tämä on ihanaa: Kuunnella musiikkia tai katsoa Game of Thronesia.

Minä olen: Hieman hajamielinen ja höpsö, enkä aina osaa ajatella kaikkea aivan loppuun asti, mutta silti jotenkin ihmiset väittävät minua fiksuksi… Yritän kuitenkin hymyillä ja olla pirteä joka tilanteessa koska hymyt ovat parhaita!

Mitä teen vapaa-ajallani: Selaan ja juttelen Facebookissa, ja katson odottemita-videoita, eli japanilaisia tanssivideoita, jonkin verran animea, sekä tietenkin Game of Thronesia.

Lempianime: Asobi ni iku yo!

“For a beautiful contact!”

Linkki Desucon 2013 meidoterveisiin.


Desucon Frostbite 2014
2014Frosti_mh1492333410312

Nimi: Nimu

Pituus: 162cm

Veriryhmä: O-

Horoskooppi: Rapu

Minä olen: Sukulaiset sanoisivat: “Lyhyt, rauhallinen ja vähän outo.” Kaverit sanoisivat: “Aina iloinen, pirteä ja hymy huulilla.” Ystävät sanoisivat: “Nimu.”

Vapaa-aika-aktiviteetit: Pienten, söpösti tanssivien tyttöjen katselu.

Lempparit: Musta väri, pastellivärit, jäätelöt, leivokset ja mielenkiintoiset ihmiset.

“☆~ Kira kira forever! ~☆”


Mimicon 20142014Mimi


Nimi: Nimu

Pituus: 162 cm +15 cm korvat

Veriryhmä: O

Luonne: Puputyty herkuilla ja mausteilla. Veriryhmälleni tyypillisesti olen optimistinen ja rakastan rauhaa. Saatan vaikuttaa hieman ujolta… ja sitä olenkin, mutta älkää antako sen häiritä, palvelen Teitä kyllä enemmän kuin mielelläni. ~(★ω★ ~)

Pidän hirmuisesti: porkkanoiden puputtamisesta, jäätelön maistelusta, loikoilusta lämpimässä, sekä loikkimisesta ja pomppimisesta musiikin tahtiin

Tule hetkeksi lepuuttamaan tassujasi ja puputa kanssani herkullinen leivos. Jos mielesi tekee toistakin leivosta, nosta käpälä ylös niin loikin luoksesi pikimmiten.


Desucon 2014
2014Desu_mh1492333356576

Nimi: Nimu

Pituus: 162cm (+15cm korvat)

Horoskooppi: Rapu

Veriryhmä: O

Minä olen: Veriryhmälleen tyypillisesti tämä puputyty on optimistinen ja rakastaa rauhaa. Saatan vaikuttaa hieman ujolta… ja sitä olenkin, mutta älkää antako sen häiritä, palvelen kyllä silti Teitä enemmän kuin mielelläni. ~(°◇°~)

Tämä on ihanaa: Porkkanoiden puputus, jäätelöiden maistelu, lämpimässä loikoilu sekä kaikenlainen hyppiminen ja pomppiminen musiikin tahtiin!

Anna käpäliesi hetki levätä ja tule Cafe Ichigoon puputtamaan kanssani leivos jos toinenkin!

Linkki Desucon 2014 meidoprofiilisivustolle.


Desucon Frostbite 20152015Frosti_mh1492333326444


Nimi: Nimu

Pituus: 162cm

Horoskooppi: Kuulapsi

Veriryhmä: O

Minä olen: Useimmiten iloinen ja vähän hukassa. Pidän järjestelmällisyydestä, mutta hajamielisyyksissäni saatan unohtaa mitä ihmeellisimpiä asioita.

Täydelliseen päivääni kuuluu: Syöminen, nukkuminen ja selfieiden ottaminen.

Aseeni maailman pahuutta vastaan: Violetti Nikon Coolpix S6600 -kamera, MeituPic-kuvaeditori ja Instagram

Mottoni: Oma apu on aina paras apu, mutta joskus ei vaan jaksa, tahdo tai muista.

Kun elämä ei hymyile, hymyile elämälle.

Linkki Desucon Frostbite 2015 meidoprofiilisivustolle.


Desucon 2015
2015Desu_mh1492333336623

Nimi: Nimu

Pituus: 162 cm

Horoskooppi: Rapu

Veriryhmä:

Olen: Tämän päivän sählääjä, tulevaisuuden koodari. Positiivinen realisti, joka unelmoi aina seuraavasta ruokahetkestä.

Suosikkiasiat: Suurkaupungit, ystävälliset ihmiset, hyvä ruoka, lasten piirretyt, sekä kaikki mahdollinen söpöys.

Lempipuheenaiheet: Matkasuunnitelmat Japaniin ja kaikki “Awww! ^w^”-reaktion aiheuttavat asiat.

“Lets have fun at silly’o’clock and enjoy all the cuteness of the world!”

Linkki Desucon 2015 meidoprofiilisivustolle.


Yukicon 20162016Yuki_mh1492333284406


Nimi: Erida

Syntymäaika: Kesäkuun 29.

Horoskooppi: Tähtirapu~☆!

Pituus: Melkein 162 cm

Minä olen: Helposti iloitseva. Sanoissaan sekoileva. Ihmisten tuijottelija. Puhelinriippuvainen. Omiin ajatuksiinsa hukkuva. Usein uninen. En kuitenkaan varmasti anna sinun pettyä käyntiisi Café Aisussa~♪!

Lempipeli: Mobiilipelit! Olen aina valmis kokeilemaan uusia!

Lempianime: AKB0048, koska mikä voisi olla parempaa kuin idolitytöt avaruudesta?

Erikoistehtävä avaruusasemalla: Hyperajovastaava

Kotiplaneetta: Lancastar

We will fly through the space to see you~♥!

Linkkejä Cafe Aisun twitterpäivityksiin jossa näkyy meidojen ja butlerien profiilikuvat:
Linkki 1, linkki 2, linkki 3, linkki 4, linkki 5 ja linkki6.

Linkki Yukicon 2016 meidoprofiilisivustolle.


Desucon Frostbite 2016
2016Frosti_mh1492333307462

Nimi: Nimu

Pituus: 162 cm

Veriryhmä: O~

Horoskooppi: Kesälapsi

Meidoidoli: YUMO (Maidreamin)

Minä olen: Pehmoinen ja pöhkö, mutta aina valmis auttamaan. Juttelen mielelläni syvällisiä, mutta myös vähemmän syvällisiä, erityisesti meidoista ja tanssitytöistä.

Mielelläni kuuntelen: Musiikkia kuten ANGERME ja Q’ulle. Minulla on lähes aina jokin “paras biisi juuri nyt” ja juuri tällä hetkellä se on ELECT (EVO+).

Mielelläni katselen: Youtubesta kaikenlaista, mutta enimmikseen tanssivia tyttöjä ja kun Yuka Kinoshita syö.

Lempiherkku: Jäätelö. Mikä tahansa jäätelö on hyvää, mutta kaikkein parasta on vaniljapehmis, sillä siihen voi lisätä aina mitä ikinä keksiikään himoita! Mansikoita, lakritsia, kaakaojauhetta, kahvia, pähkinöitä…

“Pitkäkin matka taittuu rattoisasti kun muistaa ajatella ihania meidoja!”


Desucon 20162016Desu_mh1492333316164


Nimi: Nimu

Pituus: 162 cm

Rooli miehistössä: Neito hädässä ヽ( ꒪д꒪ )ノ

Veriryhmä: O★

Horoskooppi: Rapunen

Minä olen positiivinen realisti, joka saa usein naurukohtauksia. Vietän ison osan ajastani puhelimella, yleensä joko Twitterissä, Youtubessa, tai jotain lukien. En innostu helposti asioista, mutta kun innostun, minua ei pysäytä mikään!

Minä pidän nukkumisesta, lukemisesta, aurinkoisista keleistä, tanssivideoista, Hello! Projectin tytöistä (erityisesti ANGERME:n Nakanishi Kanasta), tiedevideoista, pehmoisen viileistä pinnoista ja söpöistä asioista.

Lempiherkku: Jäätelöt, kylmät kahvit, suklaacrisp-suklaat, kermakakut, melonit, marjat… Jos se on kylmää ja makeaa, sen täytyy ainakin jossain määrin olla hyvää!

“やっほー! ( ^w^)ゞ Tervetuloa matkalle Yume no Umilla! Toivottavasti mysky ei iske ja nautitte matkastanne unelmien merellä.”

Linkki Desucon 2016 meidoprofiilisivustolle.


Tracon 2016
2016Tracon_mh1492333297735

Nimi:
Nimu

Pituus: 162 cm

Minä olen: Huonomuistinen mutta ilosuinen meido, joka viettää päivänsä katselemalla YouTubesta kaikkea hömppää. Juuri nyt fanituksen kohteina ovat erityisesti rockimpi tyttöryhmä BiSH, Taylor R:n ja Kim Daon vlogit, Manakon tanssivideot, Hello! Project Stationin päivitykset, SciShown tiedevideot, sekä ruuansyömisvideot Yuka Kinoshitalta.

Minun salainen herkkuni: Jäätelö (melkein) kaikilla lisukkeilla! Sekä itsetehty salaatti!

Haluaisin: Syödä jäätelöä, juoda kermaisia jääkahveja ja katsella idolityttövideoita.

Toivon: Että sinä tulisit kertomaan minulle ketä sinä fanitat!

Palvelen: Kahvin voimalla molempina conaamuina, lauantaina 10.00­-14.00 ja sunnuntaina 9.00­-13.00!

Moe moe! Nimu Nimu! Heart beam~! Let’s make it a Beautiful Contact at Cafe Hanami!

Linkki Tracon 2016 meidoprofiilisivustolle.


Yukicon 20172017Yuki_mh1492333346505

Koeyksilö #616 “Eris”

Tehtävä: Yliampuja

Ikä: uudempi kuin Eris-615

Syntymäpäivä/mutaatiopäivä: 6.16.

Pituus: melkein 162cm

Olen: Hellä ja pehmoinen otus hullunkiilto silmissä. Varoitus: Ympäristölle haitallinen!

Weapon of choice: Söpöt ja suloiset asiat, kuten mahdollisimman isot ampuma-aseet!

Erityistaito: Aina ensimmäisenä sotatantereella!

Bunkkerissa luppoaikaa vietän rakkaita aseitani huoltaen ja bodysuitteja ihaillen.

”Älä pelkää, lupaan että saat nauttia kahvilahetkestäsi rauhassa… jos olet kiltisti.”

Linkki Yukicon 2017 meidoprofiilisivustolle.


 

Extraa:

Linkki Desucon Frostbite 2017 meidoprofiilisivustolle, vaikka en siellä itse meidona ollutkaan.