Meidoasut

“Miksi ei ole pitkään aikaan ollut mustia mekkoja?”
“Miksi asut on aina niin ällösöpöjä?”

Yhtenäisyys

Yksi meidokahvilan tärkeitä ominaisuuksia, joka helposti unohtuu, on tunnistettavuus. Sen lisäksi että meidokahvilan täytyy selkeästi erottua muusta conista, täytyy myös kahvilan meidojen erottua muista conin meidoista. Tähän yleensä yksinkertaisin ratkaisu on valita mahdollisimman samanlaiset meidoasut. Niin kuin vaikkapa animen taikatyttöjen asuissa, ei meidoasujen ole pakko olla aivan identtiset näyttääkseen yhdeltä kokonaisuudelta, kunhan niissä on tarpeeksi yhdistäviä tekijöitä. Esimerkiksi sama väri, printti, malli tai teema voi riittää. Yhtenäistävä ominaisuus tulisi olla kuitenkin mahdollisimman näkyvä, selkeä ja mielellään liittyä jotenkin kahvilan yleiseen teemaan/konseptiin. Esimerkiksi jos teemana olisi mansikat, voisi yhtenäistävä tekijä olla esimerkiksi punaiset asut, mansikkakuvioinen nimilappu ja/tai mansikkakuvioinen essu. Kokonaisuutta kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan jotta saadaan aikaiseksi mahdollisimman selkeä ja asiallinen kokonaisuus. Omasta mielestäni paras ratkaisu yhtenäistämiseen onkin saman “pohja-asun” hankkiminen kaikille, josta voi lähteä sitten yksilöimään meidoja sopivaksi näkemillään tavoilla.

Erilaisuus

Jos jokaisella on aivan identtiset asut, voi kahvila tuntua kovin yksitoikkoiselta. (Tosin mielestäni tällaisiakin tarvittaisiin Suomeen!) Onkin hyvä lähteä luomaan jokaiselle meidolle omaa luonnetta myös asujen avulla. Jo pienillä muutoksilla voi saada paljon aikaa, esimerkiksi röyhelöiden ja rusettien lisäämisellä tai poistamisella voi saada hyvin erilaisia tyyli-ilmeitä aikaan. Useimmista netissä myytävistä meidoasuista saa helpostikin muokattua mitä erilaisempia tyylejä lisäämällä esimerkiksi niittejä, pitsiä, eläinkorvia, rusetteja, lumihiutaleita, mansikkakoristeita, karkkikuvioita, pörrökarvaa, alushameita, laastareita, nahkaa, helmiä, eri värejä, erilaisia hiustyylejä tai mitä ikinä keksiikään! Näitäkin kannattaa miettiä ja sopia, sillä samanlainen asukaan ei takaa etteikö asuja saisi näyttämään stailauksilla ihan kahvilaan sopimattomilta.

Mustat asut

Usein on netissä valiteltu kun asut eivät ole perinteisiä mustia. Yleisin syy tähän on se, että halutaan vaihtelua, joten vaihdetaan asua, ja näin ollen sen väriä, tapahtumien välillä. Mustat meidoasut myös erottuvat huonosti tapahtuman kävijöistä, sillä ne ovat yleisiä cosplayssa ja musta on muutenkin yleisempi väri vaatteissa kuin esim. vaaleansininen. Pitkät musta meidomekot sen sijaan ovat usein hyvin kalliita, joten tapahtumat tai yksittäiset meidot eivät välttämättä niitä halua sen takia hankkia. Lyhyet mustat meidomekot sen sijaan usein näyttävät halvoilta ja/tai vääriä ajatuksia herättäviltä.

Miksi aina ällösöpöä?

Japanissa useimmat isot meidokahvilaketjut edustavat tällaista ”ällösöpöä” konseptia, jossa söpöillään ja käytetään paljon hempeitä värejä. Luulisin että tästä syystä myös Japanin ulkopuolella tuollainen ”ällösöpö” meidoilu on hyvin suosittua. Omasta mielestäni söpöily on ihan osa meidoilua, vaikkakin tietenkin mielenkiinnosta Suomessa voisi joskus yrittää myös ei-söpöä meidokahvilaa.

Mistä? Miten?

Suomessa riippuu paljolti tapahtuman budjetista, tilaako tapahtuma meidoille asut vai hankkivatko meidot ne itse. Mikäli asut hankitaan erikseen, on hyvä silti suunnitella asuja yhdessä ja sopia jonkinlainen yhtenäinen teema tai kokonaisuus minkä mukaan asuja hankitaan, jotta kahvilasta tulisi yhtenäisempi.

Helpoiten ja halviten meidoasuja voi löytää (kiinalaisista) verkkokaupoista, kuten Ebay:stä, Taobao:sta, AliExpress:istä tai Bodyline:sta. Näissä kestää yleensä noin kuukausi tulla Suomeen, ja koot kannattaa katsoa tarkkaan sillä Kiinan ”onesize fits all” on lähempänä Suomen S-kokoa ja koot ovat muutenkin usein Suomen kokoja paljon pienempiä. Itse suosin Bodylinea, sillä sieltä saa yleensä parhaiten eri kokoja, laatu on siedettävää ja tulevat suhteellisen nopeasti. Valikoima on kuitenkin kokonaisuudessaan nähty Suomessakin jo varmaan useampaan kertaan. Ebay ja AliExpress ovat haastavia kokojen puolesta ja usein tuotteet ovat huonolaatuisia, mutta niistäkin voi löytää helmiä. Taobaossa on ehdottomasti laajin valikoima meidomekkoja, mutta tilaukset tulevat helposti kalliiksi. Itse tuotteet Taobaossa ovat edullisia, mutta hintaan tulee päälle agentin palkkio, postikulut ja verot, joka voi tarkoittaa loppusumman tuplaantumista tai jopa triplaantumista.

Toinen vaihtoehto on tilata asut ompelijalta. Tämä voi kuitenkin olla hyvin kallista ja aikaavievää, mutta saisi juuri halutunlaiset asut joita ei kenelläkään muulla ole.